Planirate sopstveni biznis?

Planirate da pokrenete sopstveni biznis a nemate iskustva u pisanju biznis plana? Ne brinite, na pravom ste mjestu. Naša firma nudi i profesionalnu izradu biznis plana.

Šta je biznis plan?

Biznis plan je najvažniji dokument Vašeg preduzeća koji opisuje suštinu vašeg budućeg posla i način na koji ćete postići postavljene ciljeve. Biznis plan omogućava da se precizno definišu potencijali ideje, njene snage i slabosti, sagledaju šanse i opasnosti koje kreira poslovni ambijent i da se u skladu sa tim procijeni da li odustati ili nastaviti.

Zašto je neophodan biznis plan?

Podatak da se samo 5% ideja pretoči u uspješan projekat odnosno biznis govori da ideja sama po sebi nije dovoljna. Bez obzira da li se radi o ideji do koje ste došli slučajno ili nakon dužeg razmišljanja ideju je neophodno precizno i jasno formulisati. A upravo tome služi i biznis plan. On Vam je potreban, prije svega, radi uvida u isplativost ideje koju investitor planira da realizuje. Biznis plan predstavlja poslovnu vodilju i često se na osnovu uvida u biznis plan investitor odluči da li da pokrene biznis ili ne.

Treba li vam onda jači argument da je izrada biznis plana neophodna karika za uspeh vašeg biznisa?

Šta investitora zanima?

Četiri krucijalne stvari na koje svaki investitor obraća pažnju prilikom odlučivanja da li uložiti u ideju ili ne su:

  1. Ljudski resursi – iskustvo vlasnika u u poslovanju;
  2. Trenutna finansijska pozicija i projekcije budućih kretanja – koliko je preduzeće finansijski zdravo, kakvi su planovi u pogledu prodaje, troškova, naplate potraživanja izmirenja obaveza, načina finansiranja;
  3. Proizvod i usluga – jasno definisanje proizvoda Ili usluge, karakteristike, potrebe/želje koje će zadovoljiti;
  4.  Marketing plan – ko su kupci, ko su konkurenti (njihove prednosti, nedostaci), utvrditi konkurentsku prednost usluge/proizvoda, cijenu, način distribucije i promociju.