Produžava se isplata subvencija za još dva mjeseca

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekonomije, a u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji, kao i mjerama i preporukama Ministarstva zdravlja u vezi sa ograničenjima vezanim za obavljanje privrednih aktivnosti, odlučila da produži Program subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa za još dva mjeseca, tj. da omogući subvencionisanje dijela oktobarskih i novembarskih zarada.

U skladu sa mjerama koje su na snazi, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, oktobarske zarade će se subvencionisati zaposlenima u sljedećim djelatnostima:

1. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 55.10 (Hoteli i sličan smještaj), 55.20 (Odmarališta i slični objekti za kraći boravak), 55.30 (Djelatnost kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice), 79.11 (Djelatnost putničkih agencija), 79.12 (Djelatnost tur-operatora) i 79.90 (Ostale usluge rezervacije i djelatnosti povezane s njima); privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost specijalizovane trgovine na malo za prodaju suvenira; privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnost organizovanja ekskurzija, izleta i obilazaka brodovima s posadom u turističke svrhe – imaju pravo na subvencije oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 70% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70% neto minimalne zarade.

2. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u opštinama u kojima je zabranjen njihov rad, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade. Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u ostalim opštinama, oktobarske zarade se subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade. 

3. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa: 49.31 (Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika), 49.32 (Taksi prevoz) i 49.39 (Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju), kao i privredni subjekti koji su registrovani pod nekom drugom šifrom osnovne djelatnosti, a koji pružaju usluge međugradskog prevoza putnika, međunarodnog prevoza putnika, limo servisa, rent-a-car usluge, kao i usluge vezane za autobuski saobraćaj, imaju pravo na subvenciju avgustovskih i septembarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade.

4. Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju djelatnosti sa šiframa 90.01 (Izvođačka umjetnost), 90.02 (Pomoćne djelatnosti u okviru izvođačke umjetnosti), 90.03 (Umjetničko stvaralaštvo), 90.04 (Rad umjetničkih ustanova) i 59.14 (Djelatnost prikazivanja filmova), a čija je djelatnost vezana za organizaciju i izvođenje koncertnih, festivalskih, filmskih i pozorišnih programa, kao i muzičkih programa u ugostiteljskim i hotelskim objektima, imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade.

5. Privredna društva i preduzetnici čija je djelatnost vezana za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. agencije za organizaciju događaja, saloni vjenčanica i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100% neto minimalne zarade.

6. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju pomoćne usluge u djelatnostima vezanim za organizaciju događaja čije je održavanje zabranjeno (npr. fotografske usluge i sl.) imaju pravo na subvenciju oktobarskih zarada srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 50% neto minimalne zarade.

7. Zaposleni kojima su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije, određene mjere stavljanja u karantin ili samoizolaciju ostvaruju pravo na subvencije oktobarskih zarada pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.

8. Subvencije za novo zapošljavanje se primjenjuju pod istim uslovima kao i u periodu jul-septembar.

9. Subvencionisanje plaćenog odsustva roditeljima djece starosti do 11 godina će biti definisano dopunom ove informacije nakon donošenje posebne naredbe kojom ce se ovo pitanje tretirati.

Iz Ministarstva ekonomije dodaju da će listu djelatnosti i uslove subvencionisanja novembarskih zarada utvrditi naknadno, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji.

“Dodatno, privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju Programom definisane uslove za dobijanje subvencija, a koji su iz bilo kojih razloga zakasnili da u prvobitno određenim rokovima apliciraju za julske i avgustovske subvencije, odobrava se dodatni rok za podnošenje zahtjeva i to u periodu od 20-31. oktobra 2020. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Iz Vlade je navodeno da će listu djelatnosti i uslove subvencionisanja novembarskih zarada utvrditi naknadno, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji.

Izvor: Vijesti online