Objavljen spisak korisnika stručnog osposobljavanja 2021

Rezultati povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca objavljen je na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i možete ga preuzeti na OVOM LINKU.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. 
U skladu sa utvrđenom dinamikom realizacije Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem na portalu eUprava objavljen je spisak od 3.165 korisnika Programa kojima su, na osnovu uspjeha na osnovnim studijama i ličnog izbora, dodijeljeni Poslodavci, kod kojih će počev od 15. januara 2021. godine obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje. Korisnici će u toku stručnog osposobljavanja primati naknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Najveći broj korisnika stručno osposobljavanje će obavljati u glavnom gradu i to 1521 lice, zatim slijede Nikšić 270 lica, Bar 206 lica, Berane 135 lica, Bijelo Polje 134 lica, Herceg Novi 123 lica, Ulcinj 121 lice, Rožaje 113 lica i u preostalim opštinama preostali korisnici.

Rok za prijavu korisnika za Program stručnog osposobljavanja lica završen je 20. novembra.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizuje se deveti put, za 2020/21 godinu.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman nakon obavljenog stručnog osposobljavanja.