13. i 14. Novembar neradni dani – Njegošev dan

U skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o državnim i vjerskim praznicima, 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, obilježava se neradno i to dva dana, 13. i 14. novembra.

Njegošev dan je državni praznik u Crnoj Gori koji se obilježava 13. novembra u znak sjećanja na dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, jednog od najznačajnijih crnogorskih i srpskih vladika, pjesnika, vladara i mislilaca.

Kako se, shodno navedenom Zakonu, državni i drugi praznici praznuju dva dana i to na dan praznika i narednog dana, povodom državnog praznika 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, neradni dani su ponedjeljak 13. novembar i utorak 14. novembar.

Ovim povodom, svi državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa, dužni su da u ovim danima obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

Povodom Njegoševog dana, želimo svim građanima Crne Gore srećan dan kulture i da praznične dane provedu u miru i spokojstvu, sa svojim najbližima, uz obavezno sjećanje na Njegoševu zaostavštinu i da u njegovim vanvremenskim riječima pronađu nadahnuće za stvaralaštvo, za borbu za bolje društvo i za izgradnju moderne i demokratske Crne Gore.