Prosječna julska plata u CG 714 eura, najveća u sektoru finansija i osiguranja

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu u Crnoj Gori iznosila 714 eura, dok je u bruto iznosu bila 881 euro, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstata.

U odnosu na jun, prosječne neto plate imale su rast od 0,8 odsto, a u poređenju s istim mjesecom prošle godine – 34,7, čemu je najviše doprinjela poreska reforma i povećanje minimalne neto zarade na 450 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun zabilježile rast od 1,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto”, preciziraju iz Monstata.

Najveće prosječne zarade imali su zaposleni u sektoru finansijske i osiguravajuće djelatnost od 1.165, zatim u segmentu snabdijevanja strujom, gasom i klimatizaciji od 1.101, dok su daleko iza njih, navodno, oni angažovani na vađenju ruda i kamena sa 892 eura. U prosjeku najniža primanja imali su radnici u trgovinama i popravci vozila od 601 eura, prerađivačkoj industriji od 588, pa u administrativnim i uslužnim djelatnostima od samo 579 eura.

Julske plate u odnosu na junske najviše su rasle u zdravstvu i socijalnoj zaštitti (8 odsto), uslugama smještaja i ishrane (2,8), obrazovanju (2,6) i ostalim uslužnim djelatnostima (2,2 odsto). S druge strane, najveći pad je zabilježen kod zarada u sektoru vađenje ruda i kamena (6,1 odsto), poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (4,2), poslovanju s nekretninama (3,2) i snabdijevanju strujom, gasom i klimatizaciji (3 odsto).

Izvor: bankar.me