Pokrenuta nova veb stranica za podršku preduzetništvu i malim biznisima

Projekat „Program grantova za samozapošljavanje“ sprovodi Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.
Program Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa ZZZCG je obezbjedio dodatnu podršku početnicima u biznisu iz Poziva 2019 objavljenog i realizovanog u okviru gore pomenutog projekta, kroz mentorstvo kako bi što uspiješnije realizovali svoje poslove. U tu svrhu UNDP je osmislio mentorsku šemu u okviru koje su preduzetnici kroz rad sa mentorima iz raznih oblasti, dobili korisne savjete, kako iz finansijske, tako iz pravne oblasti i digitalnog marketinga, s ciljem da njihovi biznisi budu aktivni i održivi, a plasman proizvoda bolji, uprkos pandemiji COVID 19 i krizi koju je ista izazvala.
UNDP ovu podršku pruža kroz projekat „Inkluzivna tržišta rada na Zapadnom Balkanu”, koji finansira Austrijska razvojna agencija. U okviru njega je podržana izrada veb stranice www.zatvojbiznis.me koja ima za cilj da podrži preduzetništvo i male biznise u Crnoj Gori.
Na pomenutoj stranici sadržane su i informacije o projektu „Program grantova za samozapošljavanje“, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II). Posjetiocima su na jednom mjestu dostupne informacije o Programu i portalu, o programima podrške preduzetništvu, korisne informacije i savjeti za biznise, kao i najčešće pitanja i odgovori. Takođe, na sajtu se mogu naći i uspješne video i foto priče biznisa koji su podržani kroz Program u okviru Prvog javnog poziva (2019), a koji su dobili bespovratna sredstva iz fondova EU i Vlade Crne Gore, u iznosu od 3 do 7,5 hiljada eura.
Na sajtu su takođe podjeljena iskustva korisnika bespovratnih sredstava, koji su projekat „Program grantova za samozapošljavanje” prepoznali kao šansu koju ne treba propustiti i priliku da svoje biznis ideje sprovedu u djelo.
Pokretanje veb stranice ima za cilj i informisanje cjelokupne javnosti i zainteresovanih nezaposlenih lica sa evidencije, koji su voljni da se otisnu u preduzetničke vode, o važnoj temi koja doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva, odnosno povećanju zaposlenosti, kroz otvaranje novih radnih mjesta. Vidljivost priča korisnika projekta „Programa granotva za samozapošljavanje” biće inspiracija i motivacija za sve osobe koje imaju preduzetničke ideje i žele.
Veb stranica je crnogorskoj javnosti dostupna od četvrtka, 25. marta 2021. godine.

Izvor: Ministarstvo ekonomskog razvoja (mek.gov.me)